.

Stévia cukrová je rastlinka, ktorá sa k nám dostala z oblasti Brazílie a Paraguaju. Rastie v nadmorskej výške, medzi dvesto až šesťsto metrov. V jej domovine, by ste ju našli na brehoch riek a potokov, niekedy aj v močiaroch. Pokiaľ jej teda zabezpečíme podobné podmienky pre rast, môžeme mať svoje vlastné, prírodné a zdravé sladidlo.

stevia
 
Tento malý kríček využijete namiesto cukru. Čerstvé, alebo sušené listy sú niekoľkonásobne sladšie ako samotný cukor. Okrem toho pozitívne vplýva na krvný tlak, lieči kožné problémy, reguluje cukor v krvi, má antibakteriálne a protivírusové účinky a chráni zuby pred kazmi. Je ideálnym sladidlom pre ľudí, ktorí držia diétu, ale hlavne pre diabetikov. Na rozdiel od klasických sladidiel, nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
 
V našich podmienkach zvolíme pestovanie v kvetináči. Vo vonkajších priestoroch, by táto rastlinka neprežil azimu. Umiestnime ju na slnečné miesto, ideálne na parapetnú dosku okna orientovaného na východ. Potrebuje kvalitnú zálievku. Jej korienky sa nachádzajú tesne pod povrchom zeminy, takže aj veľmi rýchlo vysýchajú. Ak jej doprajete dostatok svetla a vody, budete sa môcť tešiť z krásnej a silnej rastliny. Pokiaľ v byte nemáte dostatočne presvetlené miesto, prežije aj v polotieni, bude však o čosi slabšia.

.

snídaně
 
Na jar ju môžete vyložiť na balkón, terasu, alebo záhradu. Počkajte však minimálne do druhej polovice mája, pretože aj tie najmenšie mrazy, by ju mohli vážne poškodiť. Opatrní buďte aj s priamym slnkom. Je dobré, ak ju na slnečné lúče privyknete postupne. Zimné slnko cez okno je slabšie, ako to jarné a letné vonku. Ak by ste ju vystavili rovno na priame slnko, uschli by vám listy. Vonku ju však nemusíte vykladať nutne. Bude sa jej dariť aj v prípade, že ju budete pestovať trvalo v interiéri.
 
Počas zimy stévia zhadzuje všetky listy. Takže sa nezľaknite. Rastlinka je v poriadku. Je potrebné ju raz za čas poliať, aby korene, ktoré pod pôdou čakajú na jar, úplne nevyschli. V miestnosti, kde ju budete skladovať nesmie teplota klesnúť pod päť stupňov Celzia.

Vypestujte si vlastný cukor
4.7 (93.33%)3
.